Deze veertiende etappe is de eerste Pyreneeën etappe in deze Tour de France. Deze etappe telt maar liefst 194 kilometer van Mazamet naar Plateau-de-Beille. De renners krijgen na de zware tijdrit in Albi van vandaag niet veel rust. Om 11.45u zullen de renners starten aan de voet van de Pyreneeën in Mazamet.

Morgen zal er flink moeten worden geklommen. De rit begint met een col van tweede categorie. Op ruim 70 kilometer van de finish in Plateau-de-Beille begint het peloton aan het echte klimwerk van de dag. De Port de Pailhères (2001 m) 16,8 kilometer a 7,2%, een berg van de buitencategorie. Tevens in morgen de aankomst bergop op Plateau-de-Beille (1780 m) 15,9 kilometer a 7,9%, dit is ook een col van de zwaarste bergcategorie. De Tour finisht voor de vierde keer op Plateau-de-Beille. De Italiaan Marco Pantani won in 1998 en de Amerikaan Lance Armstrong won deze etappe twee keer in zowel 2002 als in 2004.

De 24-jarige Spaanse Discover-Channel rijder Alberto Coontador lijkt voor morgen de favoriet. Hij eindigde vandaag zelfs als zevende in de individuele tijdrit. Een andere favoriet is Bask Iban Mayo. De Spanjaard zal morgen flink worden aangemoedigd door zijn streekgenoten. Astana renner Alexandre Vinokourov behoort ook tot de kanshebbers, hij won immers vandaag de tijdrit. Hiermee bewees de Kazach, dat hij de moet voor de eindoverwinning nog niet heeft opgegeven. Hij zal zeker morgen proberenom weer wat tijd goed te maken op de Deen en gele trui drager Rasmussen.

Als Nederlander moeten we onze hoop vestigen op Micheal Boogerd. Hij verbaasde vandaag flink in de tijdrit. Boogerd reed de enige beklimming als twee-na-snelste op. Ploegmaat en kamergenoot Thomas zette ondanks zijn terugkerende heupblessure ook een aardige tijd neer. De 22-jarige Tourdebutant, reed als negende de enige bekimming op. Boogerd en Dekker, zullen waarschijnlijk morgen gaan knechten voor Rasmussen. Quickstep renner Tankink, zal zich ook willen bewijzen. an de overige Nederlanders zullen we waarschijnlijk van te zien krijgen.

Er zijn verschillende kanshebbers voor het winnen van de veertiende etappe. Hieronder treft u een overzicht aan van deze kanshebbers.

Michael Rasmussen
Deze Deense Rabo-renner is bezig aan zijn vierde Tour. Hij werd bekend als mountainbiker, in 1999 werd hij hierin wereldkampioen. Sinds 2000 is hij wegwedstrijden gaan rijden, hij blinkt vooral uit in de bergritten. Sinds 2002 rijdt hij voor de Nederlandse Rabobank-ploeg. In de eerste jaren voor de Nederlandse ploeg won Rasmussen onder andere het bergklassement in de Dauphiné Liberé en de Ronde van Catalonië. In 2003 won hij een bergetappe in de Vuelta, waarin hij als zevende in het eindklassement eindigde. In 2004 werd hij veertiende in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk en derde in het bergklassement. De Deense renner staat vooral bekend als een wielrenner die alles zo licht mogelijk wil hebben om zo goed mogelijk de bergen op te komen. Hij doet daarom ook aan een speciaal dieet, waarbij hij bijna alleen maar groente en fruit eet. Hij weegt tijdens de Tour van 2007 ongeveer 60 kg. Ook heeft hij altijd een kaal hoofd, dit omdat het haar ook weer extra gewicht is. Ook wil hij op zijn fiets de lichtst mogelijke onderdelen. Rasmussen won deze tour de zevende etappe. Hij pakte daarmee de Gele Trui en tevens ook de boletjestrui. Beide truien zijn tot op vandaag niet meer afgegaan om de schouders van “The Chicken”, zoals zijn bijnaam luidt.

Iban Mayo
Mayo werd in 2000 prof bij de Baskische Euskaltel-ploeg. In 2001 brak hij door met winst in de Midi Libre. Hij is bezig aan zijn zesde Tour de France. Vorig jaar stapte hij al af in de 11e etappe. Ups en downs wisselen zich af bij de Bask. Zijn vorige team Euskaltel had hier blijkbaar ook genoeg van en drong aan op een loonsverlaging. Mayo bereikte geen akkoord. Saunier Duval deed hem een aantrekkelijker voorstel, waarin hij op in is gegaan. Voor zijn huidig team behaalde hij al een mooie overwinning, een rit in de Giro d’Italia, waaraan hij voor de eerste keer aan deelnam.

Alexandre Vinokourov
Vinokourov is sinds 1997 profwielrenner. Hij begon bij het onbekende Casino, maar stapte in 2000 over naar Team Telekom, dat sinds 2004 T-Mobile Team is gaan heten. In vorig jaar ging ‘Vino’ bij het Spaanse Liberty Seguros-Würth-team rijden, omdat hij daar de absolute kopman voor de Tour de France zou worden. Bij het Duiste T-Mobile stond hij altijd in de schaduw van de inmiddels al gestopte Jan Ullrich. Vinokourov werd beschuldig van doping, waarna zijn sponser Liberty Seguros stopte. Vinokoerov vond in Kazachstan een nieuwe sponsor: Astana. Net als in 2006 zette Vinokoerov zijn zinnin in 2007 op de Tour. Zijn ploeg werd dan ook versterkt: onder andere met: Andreas Klöden, Paolo Savoldelli, Eddy Mazzoleni, Matthias Kessler (inmiddels ontslagen wegens doping) en René Haselbacher werden aangetrokken door Astana. De Kazak is een echte klimmer en klassementsrenner. Hij won vandaag de tijdrit. Hij pakte daarmee tijdwinst op Rasmussen. Hiermee bewees de Astana renner dat hij nog niet is afgeschreven voor de eindzege, volgende week zondag in Parijs.

Naast de bovengenoemde renners zijn er nog meer favorieten voor het winnen van veedertiende etappe: Cadel Evans (Predictor-Lotto), Alberto Contador (Discovery Channel), Alejandro Valverde (Caisse d’Epargne).