De Giro d’Italia 2014 wordt met maar liefst negen aankomsten bergop een ronde voor klimmers. De sprinters krijgen acht kansen, terwijl er twee individuele tijdritten in het etappeschema opgenomen zijn. De organisatie van de Giro brengt een eerbetoon aan oud-winnaar Marco Pantani.

In de straten van het Noord-Ierse Belfast wordt op vrijdag 9 mei de 97e editie van de Giro d’Italia gestart met een 22 kilometer lange ploegentijdrit. Na een etappe met start en finish in Belfast wordt het Ierse drieluik afgesloten met een rit naar Dublin. Na een vroege rustdag vervolgt de Giro zijn weg in de regio Puglia aan de Adriatische kust. Na vijf dagen volgt er een tweede rustdag. De 46,4 kilometer lange rit tegen de klok van Barbaresco naar Barolo op donderdag 22 mei kan een belangrijke rol voor het algemeen klassement spelen.

In het derde weekend gaat het Giro-peloton het hooggebergte in. Op zaterdag is er een aankomst bergop bij Oropa, waar Pantani in 1999 triomfeerde. De dag erop ligt de finishlijn bovenop Plan di Montecampione, waar hij in 1998 de basis legde voor zijn Girozege. Na een rustdag in Lombardije beginnen de renners aan de loodzware slotweek.

Op dinsdag 27 mei wordt de Giro hervat met een bergrit over de Stelvio en de Gavia, met aankomst in Val Martello. In 2013 werd deze rit vanwege de hevige sneeuwval nog ingekort. Na een overgangsrit naar Vittorio Veneto volgt er op Hemelvaartsdag een aankomst bergop bij Rifugio Panarotta. Tijdens een 26,8 kilometer lange klimtijdrit naar Cima Grappa op vrijdag mogen de klassementsrenners vol aan de bak. Op de voorlaatste dag staat een rit met aankomst bovenop de gevreesde Monte Zoncolan op het programma. Op zondag 1 juni zal in Triest bekend zijn wie de strijd om de roze trui in zijn voordeel heeft weten te beslechten en zich de opvolger van Vincenzo Nibali mag noemen.