Als je de tour gaat bekijken wil je weten hoe de bergetappe gewonnen kan worden. In dit artikel lees je de regels hoe je een bergetappe kunt winnen.

De regels om een bergetappe te winnen

Sinds 2004 zijn er vaste regels opgesteld zodat duidelijk is wie wanneer een bergetappe heeft gewonnen. Het is normaal gesproken zo dat de eerste renner die over de aankomstlijn heeft gereden de etappe heeft gewonnen. Er is dan wel als voorwaarde gesteld dat de renner geen onrechtmatige sprint heeft gemaakt of anderen heeft gehinderd tijdens deze bergetappe. Als dit wel het geval is dan kan deze renner worden gedeclasseerd.

Er zijn ook individuele tijdritten en dan wint de renner die de beste tijd neerzet gemeten over een bepaalde afstand. Bij alle etappes geldt een tijdslimiet, bij de proloog is echter geen tijdslimiet vastgesteld. De etappes die worden gereden worden verdeeld in vier soorten etappes. Je hebt een etappe zonder moeilijkheden, een etappe met gemiddelde moeilijkheid, een etappe met grote moeilijkheden en een korte etappe.

Als je een bergetappe hebt gewonnen, dan kan het zijn dat je de volgende rit in een speciale kleur trui mag doen. Het hangt er vanaf wat je precies hebt gewonnen. Naast het winnen van een bergetappe zijn er ook verliezers bekend. Als een renner zich niet aan de afspraak heeft gehouden dan kan deze renner er uit worden gezet en dan tellen zijn punten niet mee. Men mag bijvoorbeeld elkaar niet hinderen en ineens een eindsprint gaan maken. Dit wordt goed in de gaten gehouden en iemand heeft de bergetappe pas echt gewonnen als hij zich aan alle regels heeft gehouden. Er zijn veel grote namen bekend van renners die veel bergetappes hebben gewonnen.

Er zijn renners die echt speciaal mee doen om bepaalde bergetappes te winnen en de beste tijd neer te zetten voor deze bergetappe. Ieder jaar zijn er weer nieuwe bergetappes die de renners graag goed willen afleggen zodat ze er weer een bergetappe op hun lijstje bij kunnen schrijven. De regels zijn bij alle renners goed bekend, maar toch zijn er wel eens renners die zich niet aan de regels houden.