De zwaarste bergetappe ooit is voor alle renners verschillend. Er zijn wel gebieden waarbij de bergetappes ieder jaar weer zwaar zijn voor de meeste deelnemers. De zwaarste bergetappes ooit zijn per deelnemer wisselend. De een vindt een klim van 1500 niet zo moeilijk terwijl het voor de ander heel zwaar kan zijn. Er kan daarom niet concreet gezegd worden welke bergetappe de zwaarste ooit is geweest. Het is wel bekend dat de zwaarste bergetappes ooit verreden zijn de Pyrenee├źn en in de Alpen. Vaak gaat het hierbij over meerdere beklimmingen per etappe. Er worden ook vaak bergetappes verreden in de Vogezen maar deze zijn niet zo zwaar dan de etappes in de Alpen en de Pyrenee├źn.

Mont Ventoux

De Mont Ventoux is een bergetappe van 1909 meter hoog. Deze berg wordt niet ieder jaar in de Tour de France opgenomen. Deze berg is nu al een aantal keer in de Tour de France opgenomen en is hierdoor erg bekend geworden. Het is ook duidelijk dat dit een van de zwaarste beklimmingen is in deze ronde. Dit komt omdat de Mont Ventoux bekend staat om het kale maanlandschap. Niet alleen het kale maanlandschap, maar ook de dood van Tom Simpson (1967) hebben er voor gezorgd dat de berg bekend is geworden.

Als je de zwaarste bergetappe uit de Tour de France hebt bekeken, kun je hier zelf eens met de auto naar toe gaan om te kijken hoe het er uit ziet in het echt. Stel dat volgend jaar de Tour de France dan weer daar gereden wordt dan kun je jezelf een beter beeld vormen wat deze deelnemers mee maken. Ieder jaar komt er een nieuwsbericht uit met de zwaarste bergetappe ooit, dit kan per jaar namelijk verschillen omdat de Tour geen vaste route heeft. Zodra de Mont Ventoux gekozen wordt als berg waar men over heen gaat rijden, dan kun je verwachten dat dit de zwaarste bergetappe gaat worden van de gehele tour. Het is namelijk een klim van 1909 meter hoog en dit is niet niets. Zeker niet als je er al een paar intensieve fietsdagen op hebt zitten en dan nog eens de zwaarste bergetappe moet gaan rijden.