De Eneco Tour is een meerdaagse wielerronde die gereden wordt door Nederland en BelgiÎ. De wedstrijd is te vergelijken met welbekende buitenlandse rondes als de Ronde van Duitsland, de Ronde van Baskenland en de DauphinÈ LibÈrÈ. Tevens valt de Eneco Tour, net zoals de andere drie rondes, onder de UCI ProTour, dat houdt in dat de ronde bij de internationale wielerbond is aangesloten. De wielerronde zal elk jaargang van start gaan in de laatste twee weken van augustus, daarin zal acht dagen aan ÈÈn stuk gekoerst worden door de deelnemende wielrenners in diverse steden en dorpen in Nederland en BelgiÎ.

Klassementen en truien

Zoals elke wielerronde kent de Eneco Tour zo ook zijn klassementen en truien. De leider in het algemeen klassement zal in de ronde de rode trui dragen, de leider van het puntenklassement, ook wel sprinerstklassement genoemd, zal de witte trui mogen dragen. Als laatste zal de gele trui om de schouders van de beste renner in het jongerenklassement geheven worden.

Geschiedenis
De Eneco Tour is in 2005 ontstaan uit een eerder bestaande ronde, namelijk de Ronde van Nederland. Het Nederlandse energiebedrijf Eneco was al een tijdje de hoofdsponsor van de ronde, maar mocht in dat jaar zijn bedrijfsnaam aan de wielerronde verbinden. Toen de UCI tot invoering overging van de ProTour moesten er echter maatregelen genomen worden, waardoor BelgiÎ aan de wielerronde werd toegevoegd, zodat de meerdaagse ronde zou kunnen blijven bestaan. Dit werd in 2005 het geval, waardoor de eerste Eneco Tour in dat jaar van start kon gaan. In het eerste jaar wist de Amerikaan Bobby Julich de ronde op zijn naam te schrijven, het jaar daarop wist de Duitser Stefan Schumacher de CSC-renner van zijn troon te stoten door overtuigend de ronde te pakken.

Copyright © 2020 Wieler Report