We kennen in de wielersport drie grote rondes: Naast de Tour de France en de Vuelta wordt er rond mei en juni de Giro gehouden. De Giro wordt gereden in ItaliÎ en bestaat uit 21 etappes. De Giro Italia 2016 wordt tussen 9 mei en 31 mei 2016 verreden.

Klassementen en truien

In de Giro zijn er veel klassementen. De belangrijkste is de roze trui, want dat is het algemeen klassement. De paarse trui in de Giro telt voor de leider in de puntenklassement, waar de sprinters uitmaken wie die trui wint. De groene trui is bestemd voor het bergklassement . Dit zijn de belangrijkste klassementen uit de ronde. Maar er bestaan er nog meer. Er bestaat ook een Intergiro-klassement, waarvoor je punten kunt scoren bij tussensprints. Ook is er een combinatieklassement en zijn er natuurlijk ook klassementen van de ploegen.

Pas in 2007 is de jongerenklassement ontstaan in de Ronde van ItaliÎ. Vreemd, want in de andere twee rondes is het al lang een traditie. De leider van het jongerenklassement draagt, net als in de Tour, de witte trui. Naast deze klassementen bestaat er ook nog een klassement dat elk jaar anders is. Zo was er vorig jaar de Traguardo Volante Garibaldi”-klassement, wat je kunt vergelijken met de Intergiro-klassement.

Nederlanders in de Giro

De Giro is nog nooit door een Nederlander gewonnen. De meest succesvolle Nederlander in de ronde zijn Johan van der Velde en Erik Breukink. Johan van der Velde won drie keer het puntenklassement, terwijl Erik Breukink een keer tweede en derde werd in het algemeen klassement.
Vorig jaar was de Giro voor de Nederlanders geen succes. Er startten slechtst vijf renners, waar van er maar twee renners de koers overleefde.

Klassieke bergen in de Giro

De Giro staat bekend om haar zware en steile beklimmingen, waar de meeste renners tegenop zien. De laatste jaren heeft de organisatie van de Giro meer en zwaardere bergetappes opgenomen in de koers.
De zwaarste berg van de Giro is de ëCima Coppi. Deze berg wordt ook wel dak van de rondeí genoemd, omdat de berg erg steil is. De berg is 21,3 km lang en is gemiddeld 6,8% hoog, met een stijgingspercentage van liefst 15%. De berg is sinds 1965 ingevoerd.
Naast de Cima Coppi zijn er ook andere steile beklimmingen. Zo is de Pordoipas (2239m) het vaakst beklommen. De Stelviopas (2758m) wordt ook gezien als een hele zware berg, net zoals de Gaviapas. (2621m)
Natuurlijk mag je de Monte Zoncolan nooit vergeten, want hier kunnen de beslissingen vallen. De berg is tien km lang, een moordend stijgingspercentage van gemiddeld 12% en de hoogste toppen liggen op 22%.
Andere zware bergen zijn de Tre Crime di Lavaredo en de Mortirolo.

Copyright © 2020 Wieler Report